
SOBRE MI
Em dic Gemma Solsona i t’explico una mica sobre mi per a que puguis valorar si et puc acompanyar en el teu procés o malestar.
ACREDITACIÓ
M’habiliten les següents titulacions:
Psicoterapeuta familiar i de parella sistèmica reconeguda per la Societat Catalana de Teràpia Familiar (SCTF) i la Federació Espanyola de Terapeutes de Família (FEATF). 4 anys de màster.
Pedagoga col·legiada, experta en processos formatius i en psicologia evolutiva de la infància i la adolescència.
Integradora social centrada en vessant comunitària, vulnerabilitat i risc d’exclusió.
Directora i monitora d’activitats de lleure infanto-juvenil.
Formació contínua:
Violència masclista
Violència filio-parental
Gènere i LGTBIQ+
Abús sexual
Avaluació psicològica en nens i adolescents
Processos de dol i suïcidi
Teràpia breu estratègica
PNL i comunicació.
Més de 13 anys invertits en formació per poder acompanyar-vos!
Segueixo aprenent per millorar i estar al dia dels vostres requeriments.
CAPACITACIÓ
El que realment em capacita a acompanyar-te és la meva història personal.
Personalment he tingut una història d’infantesa difícil i plena de patiment. He crescut en un context familiar desorganitzat, de malaltia mental i sense referents disponibles que m’oferissin suport, protecció o seguretat. Havia gent al meu entorn (serveis socials, familia extensa, comunitat,…) però cap em va saber veure, cap va detectar el patiment perquè era una nena silenciosa, responsable, acadèmicament excel·lent i autònoma.
Per sobreviure vaig haver de desplegar capacitats que no em tocaven per edat (vaig ser parentalitzada) i tot i compendre, com adulta, la situació ara puc dir sense culpa que em van robar la infantesa i joventut, que em vaig sentir abandonada, que no valia i que no era mereixedora d’estima a no ser que fos útil. Així he viscut sent cuidadora de tothom i així m’he convertit en psicoterapeuta reparant la meva història.
Aquesta és la meva vàlua personal, a apart de tenir coneixements (acreditacions) disposo d’un vagatge personal que em permet comprendre i conenctar amb el patiment d’altres persones com podries ser tut.
El teu dolor no està en el que pots dir-me o pots identificar sinó en el que no et permets ni pensar, ni dir, expressar o sentir. Aquí entra el meu valor, la meva capacitat d’observar, de veure’t rere el discurs que verbalitzes. A mi no em van veure però he après a veure als altres. La meva capacitat adaptativa per comprendre segons la teva persona i els teus propòsits; sense judicis ja que els teus diagnòstics m’interessen en tan i en quan t’afecten, et limiten i t’identifiques amb ells.
Aquesta capacitat d’empatitzar amb el dolor, de saber-lo entreveure i comprendre, més la meva llarga trajectòria formativa em donen valor al meu rol professional perquè detecto allò que no t’atreveixes a dir i/o a exposar i això t’ajuda i m’ajuda per qüestionar el teu món racional, per obrir nous camins, més equilibrats i serens amb el que t’agradaria:
Et veig i et valoro i t’acompanyo a construir el millor per a tu.
He après que
.....només des de la comprensió del dolor es pot acompanyar .....
...quan has viscut algun malestar tens comprensió, sents compassió i actues terapèuticament...
....el temps només cronifica el malestar...
ELS MEUS PRINCIPIS
La meva visió del món, de les persones i de les dificultats:
1- TOTES LES EMOCIONS SÓN NECESSÀRIES I TENEN UN SENTIT. La Intel·ligència emocional no és agafar-se el malestar amb positivisme. Deixa de combatre, reprimir o ignorar el que sents i pregunta’t millor ¿Què et vol dir? ¿De què t’alerta? ¿Què et senyala?
2- CADA ETAPA DEL CICLE VITAL TÉ REQUERIMENTS I DIFICULTATS A AFRONTAR i és natural passar per una crisi en el moment de transició. Les crisis i el patiment formen part de la vida. No podem intentar fer-les desaparèixer o fer que no existeixen. La dificultat recau quan s’allarga en el temps. Tot allò que no afrontis ara seguirà estant en la següent etapa.
3- VISIÓ TRIGENERACIONAL: Tenim unes creences, unes certeses, una visió del correcte i de la vida, unes costums, etc que és lleial a la nostre família sinó no tindríem pertinença i és una de les màximes motivacions humanes. Aquesta construcció conscient o inconscient familiar i del meu jo a vegades ens limita, ens fa patir i entren en confrontació i ens trobem entre la família o nosaltres. Quan puguis dirigir-te a la família d’origen com l’adult que ets, podràs elaborar el teu camí agafant de forma conscient allò que sí et serveix i deixant-lis allò que no vols fer-te propi.
4- SOM UNA CONSTRUCCIÓ: No som perquè vam néixer així. Van néixer volguts o no en un moment històric, en una cultura, en un entorn social determinat, en una família amb cognoms propis i en una posició. Vam créixer en un estil parental, sent fill/a gran, mitjà petit o únic, amb una situació econòmica, amb un nivell formatiu, amb una herència de salut, amb o sense familia extensa, en un entorn segur o no, sentint-nos pertinents o exclosos, tenint experiències confirmadores o invalidants,... En base a aquestes influències del context, societat i família ens hem construït la nostre personalitat, rol, funció i motivació. ¿Segueixes pensant que tot això no ha tingut repercussió?
5- EL PES DE LA RAÓ: Tenim moltes idees de com ha de ser la vida, que és el correcte, com ha de ser una relació de parella, que han de fer els fills/es, quina conducta és normal o desapropiada i falsament pensem que tothom ho comparteix. Fem encaixar la realitat a aquestes idees, lluitem i forcem fins perdre les persones o les forces i amb patiment perquè si és lo normal què ha passat? Semblarà absurd, però les idees són vàlides fins que deixen de ser vàlides. Hem de poder flexibilitzar-les, qüestionar-les i fins i tot canviar-les. Et pregunto, aquestes idees són teves? Qui t’ha dit que són les correctes?
6- TOTS SOM VÀLIDS: les persones quan ataquen, es paralitzen o fugeixen segueixen un mecanisme de defensa/protecció davant alguna situació que els hi genera por. Deixem de dir que són dolents, agressius, irresponsables, evitatius, parats, un cas típic de...etc de forma pejorativa. La por, el temor a la pèrdua, el vuit, la falta de pertinença ens fan ser en un determinat moment d’una forma però no vol dir que siguem només això o que ho siguem per sempre. Recorda que som una construcció i podem transformar-nos segons ens generi benestar. Siguis com siguis, pensis com pensis segueixes sent vàlid/a.
7- ELS PROCESSOS TERAPÈUTICS NO HAN DE SER LLARGS. M’eriço i se’m desperten alertes quan em dieu que porteu anys anant a teràpia. Considero que el terapeuta està en un moment determinat i després la persona ha de seguir caminant. Ha de seguir fent assaig-error-aprenentatge en la vida real. Si s’allarga és pq:
a. Estàs delegant la solució en el terapeuta. Penses que et resoldrà allò que et genera malestar. El terapeuta és un facilitador o acompanyant a que tu trobis la millor solució
b. T’has fet depenent a les seves aportacions i confies més en el seu criteri que en el teu o tens por a equivocar-te si decideixes tu. Necessites certesa o has inclòs al terapeuta en el teu sistema familiar.
c. Has anat al terapeuta quan la situació ja estava al límit o desbordada requerint més temps.
d. El terapeuta s’ha sobreimplicat i et vol resoldre la vida, s’ha acomodat reafirmant la teva incapacitat i falta d’autonomia, magnifica el seu rol i posició de coneixement o s’ha vist atrapat i no sap com sortir o posar punt i final.
8- NO HAS D’ENCAIXAR EN PAUTES, TIPS, CLAUS O FÒRMULES. Has de construir les teves. Ets única i especial i ser, que tens totes les eines i capacitats. Com a pedagoga i psicoterapeuta et puc dir que les pautes generals no serveixen! No tenen en compte el context familiar, relacional, professional, emocional, de disponibilitat i energia, la teva personalitat, el moment vital...
9- VISIÓ SISTÈMICA: Formem part de varis sistemes que interactuen, s’interralionen i es retroalimenten. No podem abordar les persones i el seu malestar o símptoma com a individu aïllat i portador d’una patologia. La visió psicoanalítica que indaga en el jo se’m queda curta. Som una part del tot i no té tanta resolució preguntar-se el per què (conèixer causes, traumes, trets biològics) que el per a què en el aquí i ara (quin sentit té, és útil, com condiciona, en què m’afecta, com puc transformar-ho). Els problemes o dificultats d’un membre afecten, influeixen i condicionen a la resta (parella, fills, familia, amistats, feina). Qualsevol malestar té una funció i un benefici.
Contacta’m AVUI i no et deixis per demà
EL QUE DIUEN SOBRE MI
“No puc dir una cosa concreta. La teva energia, persona i seguretat m’ha fet sentir fort. Aquesta energia m’ha donat esperances “per fer”, com tu dius, per atrevir-me a ser d’una forma que em fa i ens fa sentir bé, connectats però no depenents. Gràcies, ens veiem en el seguiment.”
— Pep — Pacient de psicoteràpia de parella—
"Gràcies a la teva ajuda, a posar sobre la taula preguntes i reflexions i; adonar-me de que cal enfocar el problema cap a un mateix en comptes de cap al nen i a canviar les respostes i dinàmiques... Ell canvia... Tant fàcil... Com un miracle... Després de tant patiment, es un regal. De veritat, espero que puguis arribar a moltes famílies.
— N. G — Pacient de psicoteràpia en parentalitat—
La terapeuta Gemma Solsona es reconocida por su experiencia y compromiso en el campo de la terapia familiar sistémica. Con una sólida formación académica y experiencia clínica, Gemma tiene las habilidades necesarias para ayudar a las parejas y familias a superar sus desafíos y construir relaciones más saludables y armoniosas.
Gemma es conocida por su enfoque cálido y compasivo, brindando un espacio seguro y de confianza para que sus clientes puedan explorar sus problemas y encontrar soluciones efectivas. Su objetivo es trabajar en colaboración con las parejas y las familias, adaptándose a sus necesidades individuales y creando un plan terapéutico personalizado.
Si estás considerando la terapia familiar sistémica, te animo a concertar visita con Gemma; todos sus pacientes expresan satisfacción.
— Psicoterapeuta, formador i supervisor d’equips—